SIKO Team

Светлозар Петров: Автоматизацията в бранша е ключов фактор

По повод партньорството ни с Trans.eu и създаването на първата Частна борса на SIKO, с колегите от международната платформа за товари реализирахме едно интервю, което днес споделяме и на нашия сайт.

Виж какво отговориха на въпросите на Елена Константинеску от Trans.eu нашите колеги Светлозар Петров, Управляващ директор, и Мариян Цеков, Оперативен директор.

Оригиналният текст на интервюто може да прочетеш в блога на Trans.eu.

Как бихте описал SIKO с няколко думи? Споделете малко повече за компанията.

С.П.: Започнахме като транспортна компания преди повече от 20 години. Постепенно се развихме и няколко години по-късно навлязохме в сферата на спедицията. Някъде около 2012 г. преминахме изцяло към спедиция.

Това, което предоставяме за нашите клиенти и партньори, е по-добро обслужване, по-добра комуникация, повече отговорност. Това е основното ни предимство. Като спедиторска компания, увеличихме възможностите да предлагаме транспорт, който покрива множество нужди и маршрути, в сравнение с времето, когато започнахме и просто управлявахме собствения си автопарк от камиони. Ние работим стриктно съгласно насоките на ISO 9001. Придобиването на сертификата беше процес, отварящ очите ни, защото ни накара да осъзнаем всички потенциални рискове в нашата дейност. Така контролът ни върху транспортния процес е по-добър. Ние сме по-сигурни, както и нашите клиенти.

Друго нещо, което е в ДНК-то на SIKO, е, че винаги сме работили за това целият бизнес сектор да бъде по-добро място, с по-добри взаимоотношения, дори с нашите конкуренти, с всички изпълнители и партньори, както и вътрешно в компанията.

SIKO е гарант за добро място за работа, с чудесни взаимоотношения между колегите. Нашата корпоративна култура е важна за нас, както и култивирането на чувство за общност, където можем да споделяме и растем заедно, включително и чрез CSR инициативи.

Как започна кариерата Ви в логистиката?

С.П.: Създадохме фирмата с моя съдружник Кольо Дойнов. Той беше много запален по камионите, а аз лично имах опит от Техническия университет, където съм учил Транспорт. Освен това бях натрупал известен опит в голяма международна спедиторска компания. И оттук дойде идеята, беше вдъхновяващо да видя как работи големият бизнес. Така основахме компанията и с разрастването на бизнеса растеше и екипът ни от колеги.

Кои са ключовите събития през последните години, които имаха най-голямо влияние върху сектора и върху SIKO като компания?

С.П.: COVID рестрикциите, разбира се. Липсата на транспортни възможности и забавящата се икономика направиха перспективата много различна. Адаптирахме се, търсейки софтуерни решения. Опитваме се да оптимизираме процесите, за да можем да направим работата по-лесна и по-предсказуема.

Кои са най-големите нужди, на които бихте искали технологиите да отговорят във вашия бизнес и сектор?

С.П.: Използваме различни решения за различни нужди и се опитваме да дигитализираме колкото е възможно повече. Може би най-големият пробив би бил тази дигитална трансформация да се случи в цялата индустрия. Като пазар България има още какво да наваксва в тази област.

Но ние се опитваме да бъдем новатори и да водим и останалата част от групата. Правим това, като внедряваме технологични решения в различни части на бизнеса. И това е най-важното нещо за мен: бих искал да видя все повече превозвачи и клиенти да използват софтуер, за да направят операциите си по-надеждни и предвидими. За да се улесни и планирането. Планирането е един от основните въпроси в нашия бранш. Всеки иска стоките му да бъдат натоварени или разтоварени навреме, но това изисква все по-добри процеси и комуникация. Така че автоматизацията в тази област е и ще бъде ключова.

Кои са основните предимства, които очаквате от дигитализацията, освен да гарантирате, че всичко пристига навреме?

С.П.: Най-доброто решение трябва да доведе до по-добра комуникация и видимост в цялата екосистема. Ще ви дам пример. Ако можем да внедрим системата за GPS проследяване на превозвача в нашата система и тази информация да достига удобно до нашите клиенти, това ще направи процеса по-кратък и по-надежден. Ако клиентът може да види къде се намира камионът, бихме си спестили много мейли, чатове и телефонни разговори. Всичко би станало не само по-бързо, но и по-надеждно.

Говорейки за внедряването на IT решения, кои са най-големите трудности при нов проект?

С.П.: Най-голямото предизвикателство е недоверието, от страна на превозвача – и към клиентите, и към нас. Това недоверие води до това, че не споделят точна информация за камиона и шофьора. Понякога са заседнали в старите начини на правене на бизнес, с манталитета на „повярвай ми, ще се случи“. Повишената предвидимост би осигурила по-добри резултати за всички.

Може би това е културна особеност и е свързано с начина на мислене. През повечето време при западните превозвачи процесът е много лесен. Те споделят GPS координатите, лесно споделят всякаква информация и я предоставят в удобен за ползване формат. А за нас споделянето на информация с клиентите е от значение, за да им дадем възможността да планират по-добре своите процеси.

Кои са ключовите IT проекти, които сте реализирали през последните години? Разкажете низа ползите и поуките от тях.

С.П.: Създадохме собствено приложение, SIKO App. Всички превозвачи, които работят с нас, могат да си направят профил, да видят фактурите, които чакат при нас, и точния падеж на плащането. Могат да планират финансите си и да се възползват от опцията „Бързо плащане“. Всичко е автоматизирано.

Така превозвачите могат лесно да планират финансите си и ако искат да получат по-бързо плащане, могат да кандидатстват за това само с няколко клика.

На малко по-корпоративно ниво, дигитализирахме целия си HR архив и управление на трудови досиета, която система вече работи от 1 юни. Всички заявления за отпуск или отпуск по болест, или други видове документи се подават и обработват дигитално. Нашите колеги могат да следят или изискват подобна информация също с няколко клика. Надяваме се, че тази стъпка ще ни помогне и оптимизира комуникацията ни с НАП.

Колко важна за бизнеса е интеграцията между системите?

С.П.: Интеграцията е много важна и очакваме да се ускори в бъдеще. Всички наши клиенти и партньори трябва да са готови за подобни интеграции. Човешкото отношение е ключово за бизнеса и то може да отваря врати. Но на втори план трябва да има известна интеграция на системите за управление на бизнеса.

Например, интегрирането със системата за проследяване на оператора ще донесе по-добро качество на услугата за нас и за клиентите. Много е важно.

Освен това, ако комуникираме на безопасна, сертифицирана платформа, като Trans.eu, ще бъде по-лесно, от гледна точка на сигурност. Дигиталните пазари като Trans.eu имат строги правила за това кой има достъп до платформата и как потребителите могат да се идентифицират, което носи допълнителна надеждност. Например, въпреки че е лесно да обменяте документи по имейл, няма гаранция чия е самоличността зад даден акаунт, което може да е значителна заплаха за всяка компания. Вярвам, че платформи като Trans.eu могат да подобрят сигурността на транспортната индустрия, осигурявайки по-защитена среда за бизнес операциите.

Защо избрахте проекта Частна борса с Trans.eu?

С.П.: Първата и най-важна причина е сигурността, както току-що споменах. Можем да използваме платформата, за да комуникираме с доверени оператори, които познаваме. Освен това Trans.eu вече се е доказала като транспортна платформа. Лесно можем да проверим профила на фирма. Можем да проверим и отзивите, изпратени от техните клиенти. И в същото време да сме уверени, че боравим с достоверна информация

Кое е най-важното в сътрудничеството ви с превозвачите?

С.П.: Лесната комуникация – това е най-важното. Бърза и ясна. Как комуникират, ако възникне проблем? Крият ли се или са открити и доверчиви, за да можем да разрешим проблема заедно? Комуникацията е фактор номер едно в транспорта.

Кои са най-важните автоматизации за SIKO? Кои са нещата, които тепърва искате да автоматизирате?

С.П.: Необходима е автоматизация за камионите и местоположението на товарите. Наличието на ETA (време на пристигане) е достатъчно за ежедневна комуникация. Така че нашите клиенти да знаят къде са стоките им и как се движат и да не се налага да прекарваме време в обаждания, изпращане на имейли или чатове за толкова прости неща.

Какви са пановете на SIKO за следващите няколко години и какво искате да постигнете като компания?

С.П.: Първо, искаме да ускорим навлизането си на румънския превозвачески пазар. Румъния има много транспортни компании и ние вярваме, че можем да им предложим добро обслужване, с добри и изгодни условия. Вярвам, че можем и да ги подкрепим, за да преодолеят тези трудни икономически времена и да растем заедно.

Така че това е краткосрочно. В дългосрочен план цифровизацията е първата стъпка към автоматизацията. Автоматизирани камиони, въздушни товари и куриерски пратки като доставки с дронове в големите градове. Ние сме отворени към иновативни решения и търсим всяка възможност за растеж чрез автоматизация.

Какво очаквате от партньорството с Trans.eu?

С.П.: Ще започнем да използваме Частната борса и бихме искали да я приложим за повече спедитори. Така че през следващите няколко месеца целта е да имаме повече потребители на платформата за SIKO. И както казах, наистина се надяваме, че можем да достигнем до румънските превозвачи чрез платформата Trans.eu.

За да завършим разговора ни, искам да ви попитам какви са очакванията ви за индустрията? Кои са ключовите неща, които очаквате да се случат през следващите месеци? Как виждате развитието на пазара? Оптимисти ли сте?

М.Ц.: Оптимист съм за спедиторския бизнес. Виждам, че пазарът се движи и става по-добър. Цените растат, което ни дава повече възможности за нови проекти. Разбираме, че вероятно лятото все още ще бъде трудно, но вярваме, че от септември до октомври пазарът ще бъде на същото ниво като преди две години.

Последвайте ни и във Facebook.

Кариерата при нас ви очаква в LinkedIn.

А ако сте сред така надеждните ни превозвачи, използвайте мобилното приложение SIKO App.

Други Новини